2021 Christmas Reading List – 5 kníh, aby ste mali na Vianoce čo čítať

od | 9. 11. 2021 | Blog

Tak, ako každý rok okolo predvianočného času plním týmto blogom jedno z vašich želaní. Prinášam vám  pár skvelých knižných tipov na hodnotné vianočné darčeky. 

Ak sa trochu posnažíte a poponáhľate sa, všetky knihy stihnete prečítať a následne zabaliť ako darček pod stromček pre niekoho z vašich priateľov, či blízkych. Snažila som sa vybrať „z každého rožku trošku“ tak, aby som výberom uspokojila čo najviac záujmov a preferencií svojho milovaného publika.

Tu je teda mojich 5 vianočných tipov na knižné darčeky. Všetky stihnete do Vianoc prečítať a aj zabaliť ako darček pod stromček. Urobíte tak radosť nielen obdarovaným priateľom, ale bezpochyby aj tejto našej malej úžasnej planéte.  

Kdybych ti rozuměl, tvářil bych se takhle? 

(Alan Alda, v češtine vydalo vydavateľstvo XYZ v roku 2018 z pôvodného originálu „If I Understood You, Would I Have This Look On My Face?“ vydavateľstva Random House 2017)

Alan Alda: Kdybych ti rozuměl, tvářil bych se takhle?

Ak ste meno Alan Alda už niekedy počuli, je to pravdepodobne preto, že ako herec vyhral 7x cenu Emmy a populárnym sa stal ako Hawkey Piers v televíznom seriáli M.A.S.H. Jeho popularita mu otvorila dvere k ponuke na moderovanie známeho a oceňovanému programu americkej televíznej stanice PBS „PBS Scientific American Frontiers“, kde sa nielen stretol, ale v rámci prípravy hlavne viedol dlhé diskusie s najväčšími vedeckými kapacitami rôznych disciplín. Táto, v tom čase neobvyklá skúsenosť ho doviedla k tomu, že dnes je jedným z najväčších a najhlasnejších populizátorom vedy. A to nielen z hereckých kruhov. 

Jeho rozhovory s vedcami sú pre odborníkov aj širokú verejnosť neuveriteľne zaujímavými výletmi do zákulisia vedy a sami odborníci hovoria, že im dáva hlas, ktorý oni nemajú. My všetci ostatní oceňujeme jeho úprimnú zvedavosť a hlavne spôsob, akým dokáže prerozprávať komplikované a vo veľa prípadoch aj bežne nedostupné (alebo ťažko dostupné) vedecké poznatky.

Týmto úvodom o autorovi som sa vlastne dostala k jeho síce nie prvej knihe (a snáď ani poslednej) s názvom  „Kdybych ti rozuměl, tvářil bych se takhle?“. Alan Alda je nielen veľmi príjemný človek a skvelý herec, ale v súvislosti s jeho povolaním sa zaujíma aj o oblasť komunikácie. A vôbec sa nebojí o komunikácii komunikovať. 

Čítať túto knihu je čitateľský zážitok. Je nabitá informáciami a vedeckými súvislosťami, ale čo je najhlavnejšie, je veľmi vtipná. Humor je jedna z vecí, ktorá štandardne vo vedeckých debatách chýba, čo je podľa mňa škoda. 

Všetci rozumieme, že veda je vážna vec, vedcom však väčšina z nás proste nerozumie. Nie každého z nás baví vo voľnom čase čítať vedecké štúdie (priznávam, je to neobvyklý koníček), ale všetci sa chceme smiať a baviť. 

Je pre nás preto „stráviteľnejšie“ prijímať vedecké informácie vtipnou formou, z čoho má nepochybne radosť naše kritické myslenie. A pochopiteľne, aj naše mozgy prirodzene uprednostia a ľahšie uložia do pamäte informáciu podanú s humorom, ako keby to boli len dáta povedané v jazyku, ktorému málokto z nás rozumie.

Ak máte chuť na Alana Aldu aj v inej polohe, veľmi odporúčam jeho skvelé podcasty „Clear + Vivid“ a „Science Clear + Vivid“. Je naozaj úžasný nielen ako autor kníh, ale hlavne ako partner do debaty o čomkoľvek. 

Dobehni svoj mozog 

(Anders Hansen, v slovenčine vydalo vydavateľstvo Barecz&Conrad Media s.r.o. v roku 2019 zo švédskeho originálu Hjärnstark vydavateľstva Bonnier Fakta 2016)

Anders Hansen: Dobehni svoj mozog

Anders Hansen je švédsky psychiater, autor vlastného blogu o mozgu a u našich severných susedov aj jeden z najväčších popularizátorov vedy. Na YouTube nájdete aj jeho zaujímavý TEDx talk, v ktorom hovorí o tom, čo ho baví. Anders je veľký sympaťák, ktorý hovorí vždy zrozumiteľne, pútavo a k veci.

Dobehni svoj mozog je jeho prvá kniha (v angl „The Real Happy Pill: Power Up Your Brain by Moving Your Body“) a vyšla práve v čase, keď sme si všetci začali bolestne a na vlastnej koži uvedomovať, že žijeme v „neustálom chronickom strese“ a úpenlivo sme sa snažili tomu zabrániť (pamätáte tie časy? Bolo to „dávno pred covid-om“?). Niekto preto siahol po vonných sviečkach, niekto po motivačnej literatúre, niekto po vešticiach a ezoterike a niekto sa snažil „upokojiť“ riešením sudoku, či pravidelnými dávkami liekov na upokojenie. 

A niekto začal aktívne športovať – takých 15 km behu denne alebo aspoň 10-tisíc krokov sme považovali za zaručený recept, ako sa neutápať v čiernych myšlienkach a zatočiť s denno-denným stresom.

Ako to už však v živote býva, niekedy v kolotoči denných starostí (a správne zacielených marketingových kampaní) zabúdame na úplne jednoduché a základné pravidlá. Pravidlá, o ktorých už dávno vieme, len si naivne myslíme, že niekto z večera do rána vymyslel zázračný recept, ako zostať za každých okolností „zdravý, fit a v poho“. 

Anders Hansen nám všetkým v tejto knihe vysvetľuje, čo a koľko fyzickej aktivity nám urobí dobre, koľko nám už môže uškodiť a ako môžeme jednoducho pomôcť sami sebe. A čo je najlepšie – úplne zadarmo! Jediné od tejto knihy však nečakajte – zázračné recepty, ktorých výsledkom je okamžitý viditeľný účinok. Je to drina a je to nadlho?

Tři minuty do soudného dne 

(Joe Navarro, v češtine vydalo vydavateľstvo Grada Publishing v roku 2017 v anglického originálu Three Minutes to Doomsday vydavateľstva Simon & Schuster, rok vydania 2017)

Joe Navarro: Tři minuty do soudného dne

Veľmi rozmýšľam, ako vám predstaviť autora Joe Navarro. Viac ako 20 rokov bol špeciálnym agentom FBI, pričom bol jeden z najmladších, ktorého do týchto služieb kedy prijali. Nielenže bol členom SWAT a leteckým výsadkárom, ale najväčšiu časť svojej aktívnej služby strávil v službách medzinárodnej kontrarozviedky. 

Medzi všetkými svojimi kolegami vynikal jednou podstatnou devízou – ako jeden z mála dokázal profesionálne čítať reč tela, preto bol jedným z prvých pri založení a rozvoji tzv „Behavioural Unit“ v FBI, ktorá sa ako prvá začala zoberať behaviorálnym profilovaním páchateľov násilných trestných činov. Dnes sú techniky a prístupy tohto špeciálneho oddelenia rozšírené po celom svete.

Nemusíte byť odborníkom na reč tela, aby ste siahli po „Tři minuty do soudného dne“. Kniha nie je manuálom na neverbálnu komunikáciu, napriek tomu je to vzrušujúce a zároveň obohacujúce čítanie. Jej podtitulom je „príbeh najväčšej špionážnej aféry v dejinách USA“, a presne tým aj je. 

V hlavných úlohách je sám autor Joe Navarro a náhodné stretnutie s obyčajným americkým vojakom vo výslužbe menom Rod Ramsey. Avšak, ako to už býva, jedna náhodná udalosť môže ovplyvniť celý život a ani v tomto prípade tomu nie je inak. 

Ako plynie čas, šikovný agent FBI (Joe Navarro) postupne zisťuje, že Rod Ramsey nie je obyčajný ani náhodou, práve naopak. Odvíjaním napínavého a veľmi zaujímavého príbehu sa postupne dozvedáme, že Rod je výnimočný chlapík s fotografickou pamäťou, vysokým IQ a osobne sa podieľal na najrozsiahlejšom úniku tajných vojnových plánov a informácií o jadrových zbraniach USA v období rozpadu Sovietskeho zväzu a politickej transformácie celého východoeurópskeho regiónu v 80. rokoch minulého storočia. 

Kniha „Tři minuty do soudného dne“ je skutočným príbehom najväčšej špionážnej aféry USA, ktorej odhalenie trvalo viac ako 10 rokov a bola napínavou (a miestami zábavnou) hrou na mačku a myš dvoch excelentných mužov. Ak ste si doteraz mysleli, že dobrý triller musí autor vymyslieť, po prečítaní tejto knihy si to už myslieť nebudete. Najlepšie trháky totiž píše sám život.

Ak by ste mali chuť aj na ďalšie knihy od Joe Navarra, nepomýlite sa, keď siahnete po ktorejkoľvek. Dnes je jedným z najuznávanejších odborníkov na reč tela, takže ak vás táto téma zaujíma, nenájdete lepšiu literatúru v tejto oblasti. A ak sa vám nechce zrovna čítať, pustite si na Netflixe seriál „Mindhunter“. Excelentný!

Mít, nebo být? 

(Erich Fromm, v češtine vydalo vydavateľstvo Portál, z anglického originálu To have or to be? Vydavateľstva Harper & Row, rok vydania 1976)

Erich Fromm: Mít, nebo být?

Erich Fromm (1900-1980) bol sociálny psychológ, psychoanalytik a zároveň humanistický filozof pôvodom z Nemecka a stavím sa s vami (o kávu?), že ste o ňom už nielen počuli, ale iste ste čítali aj jednu z jeho kníh. Vaši rodičia ju mali odloženú na najvyššej polici v knižnici, aby ste ju nemali na očiach. Hovorím o knihe „Umenie milovať“.

V podstate všetky Frommove knihy sú kombináciou psychológie a humanistickej filozofie a takýto pohľad je aj v dnešnej dobre pre čitateľov zaujímavý. Výnimkou nie je ani „Mít, nebo být“, v ktorej rozoberá problémy a situácie dnešnej spoločnosti z dvoch hlavných aspektov. 

Na jednej strane je „mať“, kedy získavame statky a medzi sebou donekonečna súťažíme, a na strane druhej je „byť“ ako prostriedok na dosiahnutie vnútornej harmónie a spokojnosti. To, že si ako spoločnosť v súčasnosti viac ceníme majetok, status, pôžitky alebo úspech dáva ale pekne na frak aktuálnym najpálčivejším problémom ako sú napríklad ekológia a duševné zdravie.

„Mít, nebo být“ je v podstate zamyslením sa z nadhľadu nad tým, čo už (pravdepodobne) nebudeme môcť dlho prehliadať a rozhodne nám nemôže uškodiť, ak si na pomoc zavoláme trochu filozofie a psychológie. 

Kniha nie je žiadny motivačný mainstream, v kníhkupectvách ju nájdete v časti, kde obvykle zablúdi len málokto a nie úplne často. Napriek tomu je to skvelé a kvalitné čítanie, ktoré má čo povedať aj po skoro 50-tich rokoch od jeho prvého vydania.

Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete 

(Karolína Fourová, v českom origináli vydalo vydavateľstvo Euromedia Group v roku 2020)

Karolína Fourová: Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete

Priznávam, mám úplne maličkú a ľahkú závislosť, čo sa týka kuchárskych kníh. Prestala som moje kuchárky počítať pri 150-tej, listovanie, čítanie a následné varenie a upravovanie receptov z nich si dávam ako relaxačno-meditačnú aktivitu. Zdedila som staré kuchárske knihy a ručne písané recepty po oboch mojich starým mamách a opatrujem ich ako poklad, preto mám pomerne slušný prehľad v tejto oblasti. Táto kniha je však iná ako ostatné kuchárske knihy, a preto som ani na sekundu neváhala, či ju kúpiť a následne vám odporučiť.

Autorka Karolína Fourová totiž nie je šéfkuchárka, aj keď k jedlu má viac ako blízko. Na vysokej škole vyštudovala chémiu v odbore výživa a kvalita potravín, dnes je gastronomickou novinárkou a jej blog bol vyhlásený za najlepší gastronomický blog v Českej republike v kategórii „Přínos“.

Aj preto nie je „Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete“ len ďalšia kuchárska kniha, ktorá bude u vás zapadať prachom na poličke. Receptov je v nej totiž iba pár, aj keď sú skvelé a nie jeden už som aj „zjedla“. 

Hlavný obsah knihy tvoria informácie o jedle a výžive ako takej. A nie len tak hocijaké informácie. Autorka sa podrobne venuje každej oblasti výživy – od tukov a sacharidov, cez bielkoviny, vitamíny a minerálne látky, až po soľ a pitný režim. Preto, ak budete postávať v kníhkupectve pri regáloch plných kuchárskych kníh, siahnite po tejto. Dostanete totiž 2v1 – relevantné dáta a informácie z oblasti výživy a zároveň skvelé recepty, ktoré fakt chutia.

Príjemným bonusom pri jej čítaní samozrejme je, že sa autorka nebojí konfrontácie s rýchlokvasenými výživovými a nutričnými poradcami. Robí to elegantne, vtipne a zaujímavo. Pri tejto knihe sa nudiť nebudete a iste nezostanete ani hladní?

Tak, a teraz môžeme s pokojným svedomím skonštatovať, že sme v zdraví a v pohode prežili ďalší rok. Bol bezpochyby turbolentný, jedinečný a ako žiadny predtým. A to je dobre.  Naučili sme sa o sebe veľa nového a stretli sme sa ľuďmi, situáciami a vecami, o ktorých sme ani netušili, že existujú. 

A ak by vám moje tohtoročné vianočné tipy nevyhovovali alebo by ste uvítali ďalšie, zaujímavé tituly nájdete aj v mojom letno-knižnom blogu a pár som spomenula aj v nedávnom rozhovore pre podcast Zlepšuj sa. Urobíte mi radosť, keď mi dáte vedieť, ktoré sú tie vaše „naj knižky 2021“.

Dávajte na seba pozor, moji milí a s knižným blogom sa zase spolu uvidíme v lete. Dovtedy nezabudnite sledovať moje pravidelné príspevky na sociálnych sieťachwebe

Šťastné, veselé a čitateľské vám želám??