2022 Summer Reading List – 5 knižných tipov na leto

od | 23. 06. 2022 | Blog

Je fascinujúce pozorovať, ako veľmi sa mení okolitý svet a ako sa všetci snažíme čo najlepšie mu porozumieť. Preto aj pred aktuálnym letom 2022 som dodržala našu spoločnú malú tradíciu a spísala som pre vás pár knižných tipov, aby ste mali v dovolenkovom období čo čítať. 

Ako obvykle – snažila som sa namixovať z každého rožku trošku. Všetky knihy som prečítala a tak môžem s pokojným svedomím povedať, že z každej som sa naučila niečo, čo som predtým nevedela. 

A vzhľadom na aktuálne okolnosti to naozaj nie je málo?

The Chancellor (Kati Marton, vydavateľstvo William Collins, r.v. 2021)

Kati Marton, The Chancellor

Kati Marton je americká novinárka, ktorá sa narodila v Budapešti. Rodičia emigrovali do USA a Kati vyštudovala nielen za veľkou mlákou v New Yorku, ale ja na „starom kontinente“ priamo na Sorbonne. Hovorí teda nielen po anglicky a maďarsky, ale aj po francúzsky a možno práve kvôli tomu pôsobila istý čas aj ako vedúca nemeckej pobočky ABC News v Berlíne. Rovnako je známa aj ako zanietená aktivistka v oblasti ľudských práv. The Chancellor je zatiaľ jej poslednou, desiatou knihou

Ak povieme o nejakom politikovi, že ho/ju milujeme alebo nenávidíme neznamená to nič iné, ako že sme si ho/ju všimli a venujeme pozornosť tomu, čo hovorí. Úprimne, čo by iní zato dali?

A Angela Merkel je nespochybniteľne takouto političkou. Vždy bola (a pravdepodobne aj zostane) jedinečnou a zároveň polarizujúcou osobnosťou. Pritom sama o sebe pred rokmi povedala Tonymu Blairovi, že „nemá charizmu a má problém komunikovať“. Angela sa nemohla viac mýliť. 

Nebudem plytvať časom a priestorom na podrobný opis obsahu knihy. Je skvelá. A je úplne jedno, čo si myslíte o politike pod vedením tejto zaujímavej dámy.  Jej príbeh je fascinujúci a nie jeden verejne činný politik/politička či firemný líder by sa od nej mali veľa čo naučiť.

Kancelárku prečítate za cca 2 teplé letné večery a už pár dní aj slovenskom preklade (vydalo vydavateľstvo IKAR).

Kniha, ktorá vám možno zachráni život (Graham Lawton, z angl. originálu “The Book Could Save Your Life: The Real Science to Living Longer Better” v slovenčine vydalo vydavateľstvo N Press, s.ro., r.v. 2021)

Graham Lawton, Kniha, ktorá vám možno zachráni život

Graham Lawton nie je v literatúre faktu žiadny nováčik. Vyštudoval biochémiu na univerzite v Londýne a celý svoj profesionálny život pôsobí ako vedecký novinár. Pravidelne prispieva do najznámejších mienkotvorných médií vrátane NY Times, The Times a Washington Post. Od roku 2000 je jedným zo stálych redaktorov New Scientist a jeho „Kniha, ktorá vám možno zachráni život“ je jednou z troch, ktoré zatiaľ napísal (pozri tiež: Musn’t Grumble a The Origin of (Almost) Everything). 

Ak hľadáte zdroj, ktorý dokonale oddelí pojmy od dojmov, toto chcete čítať. Kniha nabúra všetky zaručené pravdy, zrovná fakty typu „však to len“ a pošle ich tam, kam patria. Nenávratne na smetisko dejín?

Nato, aby ste mali trvalý úžitok z jej prečítania nemusíte zrovna chcieť schudnúť, prestať fajčiť alebo sa začať zdravo stravovať. Je to priamočiara, zrozumiteľná a nezriedka aj vtipná kniha o tom, čomu veríme a ako sami sebe škodíme v podstate tým, že si niečo myslíme.

Autor sa nevyhýba na dnešnú dobu kontroverzným (miestami až politicky nekorektným) vyhláseniam avšak na rozdiel od iných, dáva si veľký pozor, aby každé jeho slovo a súvislosť boli podložené vedeckými faktami (zoznam zdrojov na konci knihy tiež veľa napovie). 

Skrátka a dobre – táto literatúra je vhodná na všetky príležitosti a veľkým bonusom je, že sa veľmi dobre číta rovnako na pláži aj v MHD?

Narcizmus (Anton Heretik, Andrea Heretikova Marsalová, vydavateľstvo IKAR, r.v. 2021)

Andrea Heretiková Marsalová, Anton Heretik, Narcizmus

Profesor Anton Heretik je nielen obľúbený autor, ale hlavne známy psychológ a súdny znalec so zameraním na klinickú a forenznú psychológiu. Spolu s manželkou Andreou Heretikou Marsalovou, ktorá rovnako pôsobí ako psychologička, vydali už svoju druhú knihu „Narcizmus“ (prvá vyšla pod názvom „Sny“ rovnako vo vydavateľstve IKAR r.v. 2020). Už z titulu knihy je úplne jasné, že sa opäť pustili do aktuálnej témy. 

Ak sa povie, že je niekto „narcis“ alebo „narcista“, nevieme úplne zadefinovať, čo to vlastne znamená. Jediné čo vieme je, že hovoríme o človeku, ktorému sa chceme bezpodmienečne vyhnúť. Je to taká jednoduchá nálepka, ktorej rozumieme a hneď vieme, čo máme urobiť. S narcizmom je to však presne tak, ako so všetkými jednoduchými čierno-bielymi riešeniami na zložité problémy. Nefungujú. My im len rozumieme na prvú dobrú. 

Keďže o narcizme píšu dvaja psychológovia a psychoterapeuti, už hneď v podtitule si dali záležať, aby nám bolo všetkým jasné, že veci sa nemajú tak, ako si myslíme. Nech už si myslíme čokoľvek. 

Bez toho, aby som sa ponorila hlbšie do obsahu teda len v krátkosti poviem – áno, narcizmus môže byť aj zdravý (zjednodušene povedané – úplne normálny) a vo väčšine prípadov takým aj naozaj je. Autori sa touto témou v knihe nezaoberajú len výhradne v teoretickej rovine, ale ilustrujú ho aj na príkladoch konkrétnych klientov zo svojej praxe. A v knihe je aj malý čitateľský bonus – môžete sa sami otestovať. Tomuto hovorím ponuka, ktorá sa neodmieta?

Jediné, čo by som knihe veľmi zľahka vytkla je jej forma, resp. príliš akademický jazyk, ktorým je napísaná. Je to logické, profesor Heretik je dlhoročný vysokoškolský pedagóg a vedecký pracovník a v oblasti, v ktorej pôsobí je nevyhnutné, aby bolo každé slovo korektné a špecifické.

Narcizmus je však kniha, ktorú by, podľa môjho názoru, malo čítať  široké publikom. Preto je možno škoda, že nie je napísaná „odľahčenejším“ perom. Toto moje subjektívne pozorovanie by však iste nemalo byť dôvodom, čo by malo potenciálneho čitateľa odradiť. Práve naopak. Pred časom som v jednom zo svojich článkov doporučovala ďalšiu z jeho kníh – „Humor“ a veľmi sa poteším, keď vydá niečo nové. 

Storočie pandémií (Mark Honigsbaum, v slovenčine vydalo vydavateľstvo Eastone Books Bratislava z anglického originálu Pandemic Century, vyd. Penguin 2020)

Mark Honigsbaum, Storočie pandémií

Autor Mark Honigsbaum je historik medicíny a spisovateľ, a aktuálne by ste ho našli prednášať na City University v Londýne. Storočie pandémií je jeho posledná, zďaleka však nie je jediná kniha, ktorá stojí za pozornosť. 

Od tejto publikácie čakajte presne to čo hovorí jej názov. Za posledných 100 rokov sa vo svete pandémií udialo viac, ako by sme si mysleli alebo sme si boli ochotní pripustiť. Žijeme síce stále v aktuálnom covidovom svete, ale nie je to tak dávno, čo sa okolo nás prehnala Zika, AIDS, Ebola, horúčka papagájov a mnohé iné.

A pravdou je, že ani jedna z týchto „katastrof“ nikam neodišla a ak by sme chceli mať aspoň nejakú istotu a pokojné svedomie tak môžeme povedať, že ďalšie pandémie bezpochyby prídu. A tak jediná správna otázka teda znie, kedy to bude. 

Nevyštudovala som medicínu ani prírodné vedy, preto si dovolím úprimne napísať, že je to skvelá kniha, ktorú by si mal prečítať každý, kto ešte plánuje na tejto planéte chvíľu pobudnúť. Mark Honisgaum totiž len prepísal náš vlastný príbeh na papier a jeho validitu podložil vedeckými faktami. Kniha bola v roku 2019 vyhlásená Financial Times ako The Best Health Book a New York Times ju ocenil ako „Editors‘ Choice“.

Tak si hovorím, že je možno škoda, ak ste ju nečítali?

Konec stárnutí – Proč stárneme a už nemusíme (David Sinclair, Matthew LaPlante, v češtine vydalo vydavateľstvo Jan Melvil Publishing 2020 z anglického originálu Lifespan: Why We Age – and Why We Don’t Have To v roku 2019)

David Sinclair je austrálsky biológ, ktorý momentálne pôsobí ako profesor na univerzite na Harvarde a je riaditeľom centra pre výskum starnutia na Harvard Medical School. Zaoberá sa primárne (aj keď nie výhradne) skúmaním stárnutia s dôrazom na epigenetiku. 

Názov knihy možno úplne presne neprezradí, čo sa dá od nej čakať. Osobne som teda nečakala nič, respektíve veľmi málo (hýb sa, zapisuj si, dodržuj preventívky, potrebuješ vápnik a bude už len horšie počúvam priebežne už pár rokov). Po jej prečítaní však úprimne priznávam, že napriek tomu, že som presvedčená, že všetko som už počula, veľmi som sa mýlila. Unikali mi veľmi podstatné detaily a preto je možno vhodný čas začať na vlastnou starobou rozmýšľať trochu inak.

Ak zrovna nemáte chuť čítať, David má aj skvelý podcast, ktorý mi občas spríjemňuje šoférovanie. V každom prípade „Proč stárneme“ dororučujem všetkým čitateľom bez ohľadu na vek, pohlavie a náboženské vyznanie. Zvlášť vhodná je ako darček pre kohokoľvek „v kríze“. Je to naozaj skvelé a hodnotné čítanie. 

V túto chvíľu mi už naozaj nezostáva nič iné, ako zaželať vám (a aj sebe) krásne a pokojné leto. Úprimne dúfam, že sa vám môj letný knižný mix páčil a tipy v ňom vás zaujali natoľko, že pri najbližšej návšteve kníhkupectva si na môj výber spomeniete. 

A ak vám náhodou tento knižný koktail nesadol, vždy si môžete objednať napríklad Negroni?