2023 Christmas Reading List – 5 knižných tipov

od | 13. 11. 2023 | Blog

Úprimne sa priznám, že leto 2023 sa mi zdalo nekonečné a miestami doslova únavné. Myslím, že veľa z vás to cítilo veľmi podobne. Preto, bez ďalšieho zdržiavania, uvarte si šálku dobrého bylinkového čaju (aj hrnček vareného vína so škoricou sa počíta😊) a rýchlo začnite čítať niektorú z nasledovných kníh.

Veď už zostáva len pár týždňov do Vianoc, nech stihnete všetko prečítať a aj podarovať pod stromček.

Vitajte pri vianočnom knižnom blogu, priatelia. Opäť som pre vás vybrala zaujímavé knihy, ktoré sa oplatí prečítať, aj podarovať.

Cyril Northcote Parkinson – Zákony profesora Parkisona – jízlivé nesmysly byrokracie (v českom preklade z anglického originálu Parkinson’s Law and Other Studies in Administration vydalo vyd. LEDA, r.v. 2022)

C.N. Parkinson: Zákony profesora Parkinsona

Zákony profesora Parkinsona – jízlivý nesmysly byrokracie je vo svojej podstate klasická kniha o organizačnom manažmente a administratíve. Prvýkrát vyšla v roku 1957 a doteraz je jednou z najcitovanejších kníh z tejto oblasti. Poviem to takto- toto je v podstate tajný recept na pochopenie byrokracie. A to nielen v štátnej správe.

Mysleli ste si, že vám práca na čomkoľvek bude trvať hodinku maximálne dve? Chyba.

Zabudli ste na Parkinsonov zákon triviality. Ten hovorí, že práca nám trvá vždy toľko času, koľko máme, t.j. “práca sa rozširuje, aby vyplnila čas, ktorý je k dispozícii na jej dokončenie“. 

Takže, ak máte termín 24 hodín, odpoveď od vás klient dostane zajtra. Ale ak máte na vybavenie žiadosti 30 dní, odpoveď na ňu dostane tesne pre Vianocami. 

Ale to nie je všetko. Parkinsona nájdeme na poradách, board meetingoch, rodinných oslavách či rekonštrukcii nehnuteľností. Trávime hodiny a hodiny diskutovaním o výbere správnej značky kávy do kuchynky a popri tom nám zvesela uteká marketingový budget. Veď nevadí, prijmeme recepčnú, tá to bude mať v náplni práce (kávu, nie ten budget😊 )

Pri čítaní tejto vtipnej a pútavej knihy nájdete odpoveď nielen dôvod, prečo majú náborári tak veľa práce, ale doslova návod na prežitie v akejkoľvek administratívnej či kancelárskej práci. Príklady v knihe sú možno trochu zastaralé, ale verte mi, je to evergeen.  Parkinsonove vtipné anekdoty a ostré postrehy robia z knihy príjemné, zábavné a poučné čítanie.

David Brown: Umenie obchodných vojen

Autor tejto knihy je zároveň autorom zaujímavých businessových podcastov Business Wars a Business Wars Daily​ 123, takže nie je žiadnym prekvapením, že vznikla aj kniha s titulom Cenné lekcie z businessu. 

Veľmi šikovne sa v nej prelínajú kultovné a mnohokrát v živote overené stratégie „The Art of War“ od Sun Tzuv kombinácii s modernou dynamikou obchodnej a hospodárskej súťaže.

David Brown je veľmi skúsený a zdatný novinár, takže jeho spojenie starodávnych vojnových stratégií do praktických obchodných postrehov má za následok, že budete čítať nielen napínavé, ale aj poučné príbehy ľudí z veľkého businessu. Niektoré vám možno budú znieť povedome, ale o niektorých ste asi ani nepočuli. A predsa existujú😊

Mne sa veľmi páčil autorov pragmatický prístup, v ktorom hovorí niekedy až o drsnej realite podnikateľskej sféry a prirovnáva ju k bojisku. Je to nielen o prežití, ale aj o prosperite uprostred konkurenčného boja a tlaku, čo je nevyhnutné pre začínajúcich aj skúsených podnikateľov. Podnikanie nie je ľahké a ani jednoduché. Malo by však byť v prvom rade etické. 

Kniha nie je vhodná pre tých čitateľov, ktorí hľadajú teoretickejšiu, akademickejšiu alebo nežnejšiu diskusiu o obchodných stratégiách. Ale ak si chcete prečítať praktickú a zaujímavú business knihu a dozvedieť sa, ako funguje strategické myslenie v reálnej praxi  nepochybujem o tom, že nebudete sklamaní.

Ak budete mať chuť aj na zaujímavé podcasty od Davida Browna, na všetkých podcastových platformách hľadajte Business Wars a Business Wars Daily

Brian Christian&Tom Griffiths: Algorithms to Live by – The Computer Science of Human Decisions (vydalo vyd. HarperCollinsPublishers, rok vyd. 2016)

Griffits, Christian: Algorithms to live by

Napriek tomu, že Algorithms to Live by je zaujímavá a veľmi užitočná kniha, zatiaľ nemáme k dispozícii preklad do slovenčiny a ani češtiny, preto ju nájdete iba v angličtine. Ak však s čítaním v angličtine nemáte problém, knihu nenechajte v kníhkupectve a pustite sa smelo do nej. 

Obaja autori sú totiž odborníkmi nielen na počítačové vedy a informatiku, ale aj na ľudské rozhodovanie. Spoločne napísali knihu, ktorá hovorí presne o tom – o prieniku počítačovej vedy a ľudského rozhodovania. 

Autori čerpajú z rôznych výpočtových algoritmov a ich aplikácií, a poskytujú tak cenné rady a doporučenia o tom, ako môžeme lepšie a spokojnejšie žiť náš každodenný život. A, samozrejme, robiť informovanejšie rozhodnutia. 

„Algorithms to Live By“ ponúka jedinečný pohľad na princípy algoritmického myslenia a na to, ako sa dajú využiť na riešenie reálnych a bežných problémov, ktoré nás obvykle trápia.

Napriek tomu, že autori sú počítačoví vedci, majú obaja skvelú schopnosť hovoriť o komplexných výpočtových konceptoch spôsobom, ktorý je dostupný a pútavý pre široké spektrum čitateľov. Nielen pre tých, ktorí majú skúsenosti s počítačovou vedou. 

V knihe si nájde svoju oblasť záujmu naozaj každý – či už si práve hľadáte partnera, nový byt, parkovacie miesto, prácu alebo len hľadáte najrýchlejší spôsob, ako vytriediť prádlo na pranie či vybrať dobrú kávu. Nemusíte byť informatik, a ani fanúšik tejto vednej oblasti, aby ste v tejto knihe našli praktické stratégie na lepšie každodenné rozhodovanie. Naozaj sa oplatí prečítať

Julia Galef: Mysli ako prieskumník – prečo niektorí ľudia vidia veci jasne a iní zas nie (z angl. originálu The Scout Mindset: Wha Some People See Things Clearly and Others Don’t v slovenčine vydalo vyd. Denníka N, rok vydania 2021)

Julia Galef: Mysli ako prieskumník

Stačí, ak sa len máličko zaujímate o oblasť racionality a kritického myslenia a nepochybujem, že ste o autorke tejto knihy už počuli.

Julia Galef je nielen filozofka aktuálne prednášajúca na Columbia University, ale aj zakladateľka Centra pre aplikovanú racionalitu (CFAR) so sídlom v Berkeley (Kalifornia). Jej TED prednášky majú milióny videní a ak ste ich nevideli, je načase to napraviť.

Jej prvá kniha Mysli ako prieskumník (The Scout Mindset) doslava vyzýva čitateľov, aby prijali spôsob myslenia, v ktorom sa na svet pozerajú skôr ako prieskumníci než ako na vojaci. Znamená to byť zvedavý, otvorený novým informáciám a ochotný meniť svoje presvedčenia, ak sú nato dostupné dôkazy.

Nie je tajomstvom, že máme prirodzenú tendenciu rozmýšľať skôr rigidne a defenzívne, ako neustále svoje názory a postoje analyzovať a prehodnocovať. Názorne na príkladoch zo života a aj vedeckých štúdií sa dočítate, ako sa rozhodovať lepšie, svet pochopiť presnejšie a vlastný život žiť produktívnejšie.

Napriek tomu, že koncepty racionality a kritického myslenia sú zložité a nefungujú na „prvú dobrú“, autorka má ľahké a pútavé pero, vďaka ktorému princípy kognitívnej psychológie pochopí naozaj široké publikum. 

Táto kniha je nielen zaujímavá, ale jednoznačne aj inšpiratívna. Pre každého, kto má záujem nielen zlepšiť svoj proces myslenia a rozhodovania, ale hlavne pre tých, ktorí sa to neboja urobiť.

Všetci vieme, že to nie je jednoduché a nikomu z nás sa do toho príliš nechce. Je to cenný zdroj pre tých, ktorí chcú pestovať otvorenejší, racionálnejší a intelektuálne zvedavejší prístup k životným výzvam. A že ich nie je málo😊

Satchin Panda: Cirkadiánní kód proti cukrovce – Malé změny. Pravidelnost. Velké výsledky. (z angl. originálu The Circadian Diabetes Code vydalo v češtine vyd. Jan Melvil Publishing, rok vydania 2022)

Satchin Panda: Cirkadiánní kód proti cukrovce

Stalo sa už takou milou tradíciou môjho vianočného knižného blogu, že vždy vám dám tip na nejakú zaujímavú knihu o jedle. Ani tentokrát neurobím výnimku, aj keď sa na spojenie jedla a Vianoc pozrieme trochu z iného pohľadu. 

Satchin Panda je aktuálne profesorom na Salk Institute od Biological Studies v San Diegu v Kalifornii a zároveň vedie laboratórium, ktoré sa zaoberá tým, ako cirkadiálne rytmy ovplyvňujú naše zdravie.

V posledných rokoch sa do povedomia verejnosti dostal hlavne  výskumom cirkadiánnej biológie. Je to práve on, od ktorého máme informácie o tom, ako veľmi naše biologické hodiny ovplyvňujú rôzne oblasti nášho života, vrátane spánkového režimu, stravovacích návykov a metabolického zdravia.

Cirkadiánní kód proti cukrovce“ skúma, ako hlboký vplyv majú cirkadiánne rytmy na naše zdravie, špecificky na cukrovku a iné metabolické poruchy. Diabetes vo všetkých jeho známych formách je dnes civilizačnou chorobou a každý z nás sa už s ním stretol, alebo ho to bezpochyby čaká. Preto je dôležité, aby sme o takomto spojení mali korektné a jasné informácie.

Autor v knihe vysvetľuje, ako narušenie našich prirodzených denných rytmov, často spôsobené moderným životným štýlom, môže viesť k inzulínovej rezistencii a zvýšenému riziku cukrovky. Zároveň ponúka praktické poznatky o tom, ako zosúladiť svoj životný štýl s vnútornými hodinami tela, aby sme znížili riziko cukrovky a zlepšili si celkové metabolické zdravie.

Kniha je napísaná jasným a prístupným spôsobom, vďaka čomu sú zložité vedecké koncepty zrozumiteľné širokému publiku. 

Suma sumárum –  „Cirkadiánní kód proti cukrovce“ je pútavá a poučná kniha, v ktorej nájdete cenné informácie o úlohe cirkadiánnych rytmov pri cukrovke a celkovo o oblasti metabolického zdravia. Podľa mňa by si ju mal prečítať každý, kto má záujem pochopiť, ako naše denné rytmy ovplyvňujú naše zdravie a pohodu. 

Dôležitá poznámka: Ak trpíte akýmikoľvek zdravotnými ťažkosťami vrátane niektorej formy cukrovky, primárne, prosím, akúkoľvek zmenu v stravovaní alebo úprave životného štýlu konzultujte so svojím ošetrujúcim lekárom.

Na záver už len úprimne dúfam, že vám niektorý z mojich tipov prišiel vhod a pri doporučeniach som mala aj tento rok šťastnú ruku. Samozrejme, nezabúdajte, že všetky knihy sú recyklovateľné – prečítať a až potom podarovaťJ Pomôžete tak nielen sebe a ostatným okolo vás, ale aj náhodne vybranému stromu?☝️

Ak by vám môj aktuálny výber knižných tipov nestačil alebo nevyhovoval, pozrite do 2023 Summer Reading List-u, možno práve v ňom nájdete ten správny tip pre vás.

Ďakujem za vašu priazeň a s knižným blogom sa uvidíme zase v lete. Dovtedy ma nájdete na webeLinkedIne a Instagrame

Želám nám všetkým pokojné Vianoce 2023🎄