2023 Summer Reading List – 5 knižných tipov na leto

od | 12. 06. 2023 | Blog

Mám subjektívne pocit, že od môjho posledného blogu, ktorý som pre vás písala pre Vianocami rozhodne nemohlo ubehnúť 6 mesiacov! Možno, 6 týždňov… Ale pol roka?

Ale ubehlo. Aby ste teda mali cez leto čo čítať, tu je pre vás 5 tipov na knihy, pri ktorých sa iste nebudete nudiť. 

THE AGE OF SURVEILLANCE CAPITALISM: THE FIGHT FOR HUMAN FUTURE AT THE NEW FRONTIER OF POWER (Shoshana Zuboff, vydavateľstvo Public Affairs, Hachette Book Group, r.v. 2019, v češtine vyšla ako Věk kapitalismu dohledu vo vydavateľstve ARGO)

The Age of Surveillance Capitalism

Autorka Shoshana Zuboff nie je len americká spisovateľka, ale aj sociologička, sociálna psychologička, ekonómka a filozofka. Celú kariéru zasvätila „digitálu“ a skúma, aké dôsledky má tento fenomén na individuálnu, organizačnú a spoločenskú úroveň kapitalizmu. A to nielen kapitalizmus súčasný, ale aj minulý a hlavne ten, čo nás ešte len čaká. Aktuálne sa okrem písaniu kníh venuje aj prednášaniu napríklad na Harvard University. 

The Age of Surveillance Capitalism je podľa môjho názoru jedna z najdôležitejších a zároveň prelomových kníh, ktorá je na tému technológií momentálne na trhu k dispozícii. Internet sa stal naším najvernejším spoločníkom, a preto je veľmi dôležité vedieť, ako sa technologické spoločnosti správajú k našim (nielen tým osobným) dátam a ako a načo ich strategicky používajú. 

Rozhodne si nepredstavujte len zacielenie reklamných kampaní alebo ovplyvňovanie nášho spotrebiteľského správania a rozhodovania. To nie je nič prekvapujúce a ani výnimočné, to je dnes už povinná jazda. V knihe sa detailne dočítate napríklad o tvorbe a používaní prediktívnych algoritmov a modelov, ktoré veľmi spoľahlivo vedia predpovedať naše činnosti a správanie . To má potom za následok aj to, že sme potom omnoho viac náchylní podľahnúť manipuláciám a kontrole len preto, lebo nevieme, ako veci fungujú. V takomto prípade nám môže nahovoriť ktokoľvek a čokoľvek. 

Sama autorka v knihe tvrdí, že moc, ktorú majú technologickí giganti prostredníctvom sledovania užívateľov ( postupne si ju sami vybudovali), má ďalekosiahle dôsledky. Neúnavná honba za dátami a ziskom totiž nielen narúša súkromie, stiera osobné hranice, ale hlavne bezprecedentne ohrozuje demokratické hodnoty.

K tejto knihe ešte moja nevinná poznámka: Zatiaľ sa nenašiel ani prekladateľ, a ani vydavateľstvo, ktoré by túto knihu prinieslo na slovenský knižný trh. Škoda. Ak však viete čítať v angličtine alebo môžete akceptovať český text, dajte si ju do reading listu na prvé miesto. A prerozprávajte ju svojim deťom a rodičom, neskôr sa vám poďakujú. 

PREČO ĽUDIA VERIA NEZMYSLOM (kolektív autorov: Jurkovič, Čavojová, Brezina, vydalo vydavateľstvo Premedia v edícií Civilizácia v roku 2019)

Jurkovič, čavojová a kol: Prečo ľudia veria nezmyslom

Denne sa všetci stretávame s nezmyslami, trollmi či dezinformáciami. Je to taký vrcholový šport v dnešných turbolentných časoch. Nad niektorými sa len pousmejeme, nad niektorými sa z chuti smejeme s priateľmi ešte večer pri víne. A nad niektorými nám doslova zastane rozum a čudujeme sa, odkiaľ sa to všetko berie a ako TOTO mohlo niekomu vôbec napadnúť. 

Nechápte ma zle, dezinformácie tu vždy boli a vždy pravdepodobne aj budú. Aspoň do tej doby, kým nebudeme presne vedieť prečo vlastne vznikajú a hlavne, prečo sa tak rýchlo šíria. Avšak, čo sa týka tejto témy, máme už aspoň základné pravidlo – čím viac sú časy neisté a čím sú problémy komplexnejšie, tým budú silnejšie snahy poskytnúť „istoty“ a jednoduché riešenia, či vysvetlenia.

Kolektív slovenských autorov pôsobiacich prevažne v SAV sa teda rozhodol, že sa pôvodu dezinformácií pozrú bližšie na zúbok. Vydali spoločným úsilím knihu PREČO ĽUDIA VERIA NEZMYSLOM o tom, prečo je ľahšie uveriť, ako overiť a prečo je dôležité vedieť, že naše presvedčenia (špeciálne tie neoverené a ničím nepodložené) treba neustále preverovať a spochybňovať. Podarilo sa im do jednej publikácie zozbierať množstvo užitočných informácií.

Táto kniha je plná zaujímavých podnetov v prekvapivých súvislostiach. Napriek tomu sa, žiaľ, nepodarilo napísať knihu, z ktorej by mal priemerný čitateľ čitateľský zážitok. Je napísaná ťažkopádnym akademickým jazykom a miestami pripomína skôr vysokoškolské skriptá, nie knihu, ktorá by mala byť v každej domácnosti na Slovensku.  Je to, podľa mňa, veľká škoda. Nenechajte sa preto odradiť užívateľskou skúsenosťou a dajte jej šancu. Je veľmi dôležitá.  

SAPIENS A NEANDERTÁLEC: ROZPRAVY O ŽIVOTE (Juan Chosé Millás, Juan Luis Arsuaga, zo španielskeho originálu v slovenčine vydalo vydavateľstvo PREMEDIA v roku 2020)

Sapiens a neandertálec

Keď som natrafila v kníhkupectve na túto knihu, bola som v prvom momente k jej nákupu skeptická. Snažím sa totiž vždy kupovať knihy, ktoré mi môžu dať niečo (myšlienku, pohľad, názor, emóciu, vlastne čokoľvek), čo v tej chvíli nemám (čím vôbec nechcem povedať, že sa mi to vždy podarí). Tu som si nebola na prvý pohľad vôbec istá.  Veľmi dobre si však pamätám, čo ma presvedčilo o jej nákupe. 

Jeden z autorov (Juan Chosé Millás) píše totiž štandardne beletriu a druhý (Juan Luis Arsuaga) je paleo-antropológ. Táto neobvyklá kombinácia ma veľmi zaujala a pridala som ju k nákupu. S odstupom času konštatujem, že som urobila skvelé rozhodnutie.

Sapies a Neandertálec nie je literatúra faktu. A nie je to ani román. Je to však skvelé a veľmi pútavé rozprávanie dvoch múdrych mužov o tom, kde sme začali a ako sme sa dostali až sem. Je to príbeh plný nielen zaujímavých informácií, ale aj láskavého humoru. Hovorím si, že ak by popularizácia vedy vyzerala takto, mohol by ten svet byť aspoň o málinko krajší. 

VŮDCOVÉ, MYSLITELÉ, HRDINOVÉ: HLEDÁNÍ GENIALITY V ESEJÍCH WALTERA ISAACSONA (Walter Isaacson, z anglického originálu vydalo v češtine vydavateľstvo PRÁH v roku 2020)

Vůdcové, myslitelé, hrdinové

Walter Isaacson je pôvodne americký novinár, dnes spisovateľ prevažne autobiografických kníh. V minulosti pracoval okrem iného aj ako riaditeľ spravodajstva CNN alebo šéfredaktor Times. Dnes píše fantastické knihy a je profesorom histórie na Tulan University v New Orleans. A nebudem vám klamať, je už veľmi dlho aj jedným z mojich obľúbených autorov. Pred časom som vám už odporúčala jeho skvelý životopis Leonarda da Vinciho.

Dnes by som vám rada dala do pozornosti knihu, ktorá vyšla v origináli v roku 2009 ako Sketches: Great Leaders, Creative Thinkers, and Heroes of a Hurricane a je iná, ako všetky jeho ostatné životopisy. 

Je to vlastne zbierka esejí o ľuďoch, ktorí v minulosti svojimi názormi, postojmi a myšlienkami formovali nielen americkú kultúru, ale vlastne aj našu spoločnú históriu a minulosť. A ako to už býva v takýchto prípadoch, je dosť možné, že v tom čase o tom ani nevedeli a vlastne to ani nechceli. 

V knihe teda nájdete eseje o Albertovi Eisteinovi, Billovi Gatesovi alebo Madeleine Albrightovej, ale aj o Bushovcoch, Clintonovcoch a Gobračovovi.  Mihne sa však aj Dubček v Bratislave a Havel v Prahe, preto je zaručené, že aj naše „lokálne“ reálie majú globálny dosah, aj keď sa nám to občas nezdá pravdepodobné😊

Dobré matky: Skutečný příběh žen, které se postavili nejmocnější mafii světa (Alex Perry, z anglického originálu The Good Mothers v češtine vydalo vydavateľstvo Slovart, s.r.o. v roku 2022)

Alex Perry: Dobré matky

Alex Perry je pôvodom americký investigatívny novinár a spisovateľ, ktorý aktuálne žije vo Veľkej Británii. Svojich čitateľov (NY Times, Guardian a iné) informoval prevažne o vojnových konfliktoch napríklad v Afganistane, Sýrii či Iraku tak pravdivo, že bol za svoju prácu niekoľkokrát prenasledovaný a dokonca zatknutý.

Kniha Dobré matky je fantastickou ukážkou modernej literatúry faktu. Ak po nej siahnete, dozviete sa pravdivý príbeh o troch ženách, ktoré dostali na kolená kalábrijskú mafiu ‚Ndranghetu (niečo málo ohľadne tejto témy pred časom zavialo aj k nám). 

Ak by som mala jednou vetou popísať, o čom kniha je, povedala by som to asi takto: kniha je o mužoch a o ženách, moci a korupcii popísaná príbehom, ktorý je tak strhujúci, že knihu prečítate jedným dychom. 

Alex Perry totiž napísal hlbokú a fakticky korektnú analýzu naozaj ľahkým perom. Presne to je dôvod, prečo žiadnemu čitateľovi po prečítaní knihy nebudú chýbať ani korektné informácie, a ani čitateľský zážitok.

Kniha Dobré matky sa dočkala aj televízneho spracovania (v spolupráci s Disney+, seriál aktuálne dostupný na HULU)

Úprimne dúfam, že vás moje knižné tipy opäť zaujali a inšpirovali k čítaniu. Verím, že všetky tituly sú vhodné nielen do každého počasia, ale aj zemepisného pásma. S jedinou výnimkou. Ak sa chystáte na dovolenku práve do Kalábrie, pre istotu si Dobré matky prečítajte až po návrate domov🙂

Ak máte chuť na viac knižných tipov a nestihli ste všetko na Vianoce 2022, tu ich nájdete

Krásne leto a príjemnú dovolenku vám želám🍉⛱

S knižným blogom sa opäť vidíme pred Vianocami. Dovtedy ma nájdete na webeLinkedIneInstagrame alebo niekde na terase🍸😊